2 Μαρ 2013

Βότσαλα για τις παγερές νύχτες...


Γράφει η Πέγκυ Ζάρρου για την εφημερίδα "Συμπολιτεία", 
Φύλλο 1ο - Χειμώνας 2012-2013
Ιδέες για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων.















Όπου κι αν βρεθώ, ακούω να μιλάνε για τις εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης. Εκτός από το τζάκι και τις στόφες -που θα παίξουν πολύ φέτος- προτείνω ένα ζεστό και χαλαρωτικό μασάζ με πέτρες!

Βήμα 1ο: Ευκαιρία για μια βόλτα στην παραλία! Διαλέγω λείες και στρογγυλεμένες πέτρες με 2-10 εκ. διάμετρο όσο γίνεται πιο... πλακουτσωτές.

Βήμα 2ο: Επιστροφή στο σπίτι για καλό πλύσιμο με σαπούνι (αν θέλω στο τέλος τις περνάω και με λίγο οινόπνευμα)

Βήμα 3ο: Ώρα για μαγείρεμα! Τις ζεσταίνω σε μπεν μαρί! Βάζω νεράκι στην κάτω κατσαρόλα και στην πάνω κατσαρόλα στρώνω μια πετσέτα. Τοποθετώ τις πέτρες χωρίς να ακουμπά η μία την άλλη και περιμένω λιγάκι για να ζεσταθούν. Ιδανική θερμοκρασία είναι οι 50ο C. Δεν πρέπει να είναι καυτές γιατί δε θα μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε. Τις αφαιρώ με μια κουτάλα και τις ακουμπώ στο τραπεζάκι δίπλα από το χώρο που θα κάνω το μασάζ.

Βήμα 4ο: Ένας τυχερός παρτενέρ, βιολογικό ηλιέλαιο και αγνό αιθέριο έλαιο λεβάντας. Αν δουλέψουμε σε γυμνό σώμα (πλάτη), θα φτιάξουμε πρώτα το λαδάκι μας (15-20 ml λάδι βάσης με 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας) και θα αλείψουμε την πλάτη του δέκτη. Με τα λαδωμένα χέρια μας πιάνουμε τις πέτρες - προσοχή να μην καίνε- και τις γλυστράμε απαλά,  με στοργή και χάρη, κάνοντας κυκλικές κινήσεις πάνω στο δέρμα. Αφήστε τη διαίσθησή σας να σας οδηγήσει.
Αν δουλέψουμε πάνω από τα ρούχα, δε λαδώνουμε τις πέτρες! Τις τοποθετούμε αμφοτερόπλευρα της σπονδυλικής στήλης και κάνουμε απαλό μασάζ.

Δέκα λεπτά είναι αρκετά για να ζεσταθεί και να ανακουφιστεί το σώμα από το κρύο και την ένταση της ημέρας!

Η μάλαξη με ζεστές πέτρες μπορεί να είναι τώρα της μόδας, αποτελεί όμως μία τεχνική γνωστή για τα ευεργετικά της αποτελέσματα από την αρχαιότητα. Η φύση μας δίνει απλόχερα τη σοφία της, αρκεί μόνο να την αγαπήσουμε. 

Πόσο σοφή ήταν και η γιαγιούλα μου. Τη θυμάμαι να ζεσταίνει ένα κομμάτι μάρμαρο στο μάτι της κουζίνας, να το τυλίγει με πανιά και να το βάζει στη μεσούλα της για να ανακουφιστεί! 

*Η τεχνική Hot stones δεν απευθύνεται σε όλους. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν θέματα υγείας, ρωτήστε τον οικογειακό σας γιατρό ή ένα εξειδικευμένο πρακτικό, πριν το δοκιμάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου