31 Αυγ 2011

Ho’ oponopono - 100% Ευθύνη για την Πραγματικότητα μας

Από τον Joe Vitale


 Ο Joe Vitale, άκουσε για κάποιον  θεραπευτή στη Χαβάη που θεράπευσε μια ολόκληρη πτέρυγα επικίνδυνων ψυχασθενών, χωρίς να δει ποτέ κάποιον απο αυτούς.

Ο ψυχολόγος μελετούσε το φάκελο του ασθενή και μετά έψαχνε μέσα στον εαυτό του για να δει πως δημιούργησε την ασθένεια αυτού του ατόμου.  Καθώς βελτιωνόταν ο ίδιος, ο ασθενής θεραπευόταν.
Όταν πρώτο άκουσε αυτήν την ιστορία, σκέφτηκε ότι ήταν ένας τοπικός θρύλος.  Πως θα μπορούσε κάποιος να θεραπεύσει κάποιον άλλον θεραπεύοντας τον εαυτό του;  Πως θα μπορούσε η καλύτερη αυτοβελτίωση να θεραπεύσει τον επικίνδυνο ψυχασθενή;  Δεν έβγαινε νόημα.  Δεν ήταν λογικό και απέρριψε την ιστορία.
Όμως το ξανάκουσε μετά από ένα χρόνο.  Άκουσε πως ο θεραπευτής είχε χρησιμοποιήσει μια χαβανέζικη θεραπευτική μέθοδο που ονομαζόταν ho’ oponopono. 
Δεν το είχε ξανακούσει, αλλά δεν έφευγε από το νου του.  Αν η ιστορία είχε μια δόση αλήθειας, έπρεπε να μάθει περισσότερα.

Πάντα θεωρούσε ότι «απόλυτη εύθηνη» σημαίνει να είμαι υπεύθυνος για ότι σκέφτομαι και ότι κάνω.  Οτιδήποτε πέρα απ’ αυτό, θα ήταν  Έξω από εκείνον.  Νομίζει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την απόλυτη ευθύνη με αυτόν τον τρόπο.  Είμαστε υπεύθυνοι για ο,τι κάνουμε, όχι γι’ αυτό που κάποιος άλλος κάνει – αλλά αυτό είναι λάθος.
Ο χαβανέζος θεραπευτής που θεράπευσε αυτούς τους διανοητικά θεραπευμένους ανθρώπους θα του δίδασκε μια προχωρημένη νέα οπτική της απόλυτης εύθηνης.  Το όνομα του είναι Dr. Ihaleakala Hew Len.  Στο πρώτο τους τηλεφώνημα μιλούσαν περίπου μια ώρα.  Του ζήτησε να του αφηγηθεί όλη την ιστορία της δουλείας του σαν θεραπευτής.
Του εξήγησε ότι εργάστηκε στο κρατικό νοσοκομείο της Χαβάης για τέσσερα χρόνια.  Η πτέρυγα που κρατούσαν τους επικίνδυνους ψυχασθενείς ήταν ζόρικη.  Ψυχολόγοι παραιτούνταν στο χρόνο επάνω.  Το προσωπικό προφασιζόταν αρρώστια ή απλά αποχωρούσε.  Όλοι περπατούσαν με την πλάτη στον τοίχο, φοβούμενοι μήπως δεχτούν επίθεση από τους ασθενείς.  Δεν ήταν ευχάριστος τόπος ζωής, εργασίας ή επίσκεψης.  
Ο Dr. Len δεν εξέτασε ποτέ ασθενείς.  Συμφώνησε να έχει ένα γραφείο και να μελετήσει τους φακέλους τους.  Καθώς εξέταζε αυτούς τους φακέλους, εργαζόταν με τον εαυτό του.  Ενώ εργαζόταν με τον εαυτό του, οι ασθενείς άρχισαν να θεραπεύονται.
«Μετά από λίγους μήνες, ασθενείς που έπρεπε να είναι υπό περιορισμό αφέθηκαν να κυκλοφορούν ελευθέρα».  «Άλλοι που έπρεπε να παίρνουν ισχυρά φάρμακα, τα σταμάτησαν…και εκείνοι που δεν υπήρχε περίπτωση να απελευθερωθούν, πήραν εξιτήριο» του είπε …Και όχι μόνο αυτό, αλλά το προσωπικό άρχισε να απολαμβάνει την εργασία του.  Η συχνή αλλαγή προσωπικού και οι απουσίες εξαφανίστηκαν.  Κατέληξαν με περισσότερους υπάλληλους από όσους χρειάζονταν, επειδή οι ασθενείς έπαιρναν εξιτήριο και όλο το προσωπικό πήγαινε καθημερινά στη δουλειά.  Σήμερα αυτή η πτέρυγα έχει κλείσει». 
Φυσικά και έμεινε εμβρόντητος από όσα του είπε ο Dr. Len και εκεί του έθεσε την πιο σημαντική ερώτηση:  τι ήταν αυτό που έκανε μέσα στον εαυτό του που είχε σαν αποτέλεσμα την αλλαγή τόσων ανθρώπων;  Η απάντηση του γιατρού ήταν:  «απλά θεράπευα το μέρος του εαυτού μου που τους δημιούργησε».  
Ο Dr. Len εξήγησε ότι απόλυτη ευθύνη για τη ζωή σου σημαίνει ότι το καθετί στη ζωή σου – απλά επειδή βρίσκεται στη ζωή σου – είναι δική σου ευθύνη.  Ολόκληρος ο κόσμος είναι κυριολεκτικά δική σου δημιουργία.
Αυτό ήταν δύσκολο να το καταπιεί.  Το να είναι υπεύθυνος για ο,τι λέει ή κάνει, είναι ένα πράγμα.  Το να είναι υπευθύνως για ο,τι λέει ή κάνει ο καθένας στη ζωή του, είναι αρκετά διαφορετικό.  Όμως η αλήθεια είναι αυτή:  αν πάρεις την απόλυτη ευθύνη της ζωής σου, τότε καθετί που βλέπεις, ακούς, γεύεσαι, αγγίζεις ή βιώνεις με κάποιον τρόπο είναι δική σου ευθύνη, επειδή είναι στη ζωή σου.  Το πρόβλημα δεν είναι με αυτά, αλλά με σένα, και για να τα αλλάξεις, χρειάζεται να αλλάξεις τον εαυτό σου.
Γνώριζε ότι αυτό είναι δύσκολο να το συλλάβει κανείς, να το αποδεχθεί ή να το ζήσει πραγματικά.  Η κατηγόρια είναι πολύ πιο εύκολη από την απόλυτη ευθύνη, αλλά καθώς μιλούσε με τοDr. Len, άρχισε να συνειδητοποιεί ότι θεραπεία  για εκείνον και με το ho’ oponopono σημαίνει να αγαπάς τον εαυτό σου.
Αν θέλεις να βελτιώσεις την ζωή σου, χρειάζεται να θεραπεύσεις τη ζωή σου.  Αν θέλεις να θεραπεύσεις κάποιον, ακόμη και έναν επικίνδυνο ψυχασθενή, θεράπευσε τον εαυτό σου.
Ρώτησε το Dr. Len πως θεράπευσε τον εαυτό του.  Τι ακριβώς έκανε, όταν μελετούσε τους φακέλους των ασθενών;  
Ο Dr Len απάντησε:  απλώς επαναλάμβανα ‘συγνώμη’ και ‘σ’ αγαπώ’ ξανά και ξανά. 
-  Αυτό μόνο;
-  Αυτό μόνο!
Φαίνεται ότι το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι ο καλύτερος τρόπος για  να βελτιώσεις τον εαυτό σου και καθώς εσύ βελτιώνεσαι, βελτιώνεις τον κόσμο σου.
Ένα περιστατικό του έδειξε πως δουλεύει αυτό:  μια μέρα, κάποιος του έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που τον τάραξε.  Στο παρελθόν θα το χειριζόταν δουλεύοντας με τα συναισθήματα του ή προσπαθώντας να δικαιολογήσει το άτομο που του έστειλε το αρνητικό μήνυμα.  Αυτή τη φορά αποφάσισε να προσπαθήσει με τη μεθοδο του Dr. Len.  Επαναλάμβανε σιωπηλά, ‘συγνώμη’ και ‘σ’ αγαπώ’.  Δεν το έλεγε ειδικά σε κάποιον.  Απλά προσκαλούσε το πνεύμα της αγάπης για να θεραπεύσει μέσα του αυτό που δημιουργούσε τις εξωτερικές συνθήκες.
Μέσα σε μια ώρα έλαβε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από το ίδιο άτομο, όπου ζητούσε συγνώμη για το προηγούμενο μήνυμα.  Θυμηθείτε ότι δεν έκανε καμία εξωτερική πράξη για να πάρει αυτό το μήνυμα.  Ούτε καν είχε απαντήσει.  Κι όμως, λέγοντας ‘σ’ αγαπώ’ με κάποιον τρόπο θεράπευσε αυτόν που τον δημιούργησε.
Είναι αρκετό να πούμε ότι οποτεδήποτε θέλεις να βελτιώσεις κάτι στην ζωή σου, υπάρχει μόνο  ένα μέρος να στραφείς: μέσα στον εαυτό σου…και όταν στραφείς εκεί, κάντο με αγάπη.
Είναι ο παράγοντας έλξης – τα όμοια έλκονται – ο θεϊκός εαυτός του ήταν τόσο δυνατός που προσέλκυε τον θεϊκό εαυτό των άλλων.
Περισσότερα για το Ho’ oponopono
Ho’ oponopono σημαίνει, ‘να κανείς το σωστό’ ή ‘να διορθώνεις ένα λάθος’.
Σύμφωνα με τους αρχαίους χαβανέζους, το λάθος προκύπτει από σκέψεις που μολύνονται από οδυνηρές αναμνήσεις του παρελθόντος.  Το ho’ oponopono προσφέρει έναν τρόπο απελευθέρωσης της ενέργειας αυτών τον οδυνηρών αναμνήσεων ή λαθών, που προκαλούν δυσαρμονία και αρρώστια.  Σε μια παραλλαγή της διαδικασίας Ho’ oponopono, ο Mariah είχε την έμπνευση  να συμπεριλάβει τα τρία τμήματα του εαυτού, που αποτελούν το κλειδί της Προσωπικής Ταυτότητας.  Αυτά τα τρία τμήματα – τα οποια υπάρχουν σε κάθε μόριο της πραγματικότητας (παιδί – υποσυνείδητο), (μητέρα – υποσυνείδητο), (πατέρας – υποσυνείδητο).  Όταν αυτή η ‘εσώτερη οικογένεια’ είναι ευθυγραμμισμένη, ο άνθρωπος είναι σε αρμονία με το Θείο.
Με αυτή την  ισορροπία η ζωή αρχίζει να ρέει.
Ο καλύτερος τρόπος θεραπείας σε κάθε τομέα της ζωής – και σε ολόκληρο το σύμπαν – είναι να πάρουμε 100% την εύθηνη και να εργαστούμε με τον εαυτό μας.
‘Φροντίστε τον εαυτό σας.  Αν το κάνετε όλοι θα ωφεληθούν!’
Αν θέλετε να λύσετε ένα πρόβλημα, ανεξάρτητα από το είδος του προβλήματος, εργαστείτε με τον εαυτό σας. – Ihaleakla Hew Len.
Αυτό το άρθρο επιβεβαιώνει ότι είναι η κατάσταση του θεραπευτή που οδηγεί στην θεραπεία.
Θεραπεύοντας – διορθώνοντας – ευθυγραμμίζοντας  με
Ho’oponopono
ΘΕΩΡΙΑ:  φέρουμε μέσα μας σαν τμήμα του Ασυνείδητου Νου μας, όλους τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας  (αυτά τα τμήματα μας μοιάζουν παρα πολύ με τα αρχέτυπα του Καρό Γιουνγκ)
Το Ho’ oponopono ‘διορθώνει’ ότι σχετίζεται με αυτά.  Η μέθοδος αυτή είναι η ευθυγράμμιση μας με τη γενεαλογία μας και το ξεκαθάρισμα της, όπως και το ξεκαθάρισμα των σχέσεων μας με τους άλλους ανθρώπους της ζωής μας.
1.     φερτέ στο νου σας κάποιον με τον οποίο δεν νιώθετε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι ή άνετοι.
2.     οραματισθείτε μια ατέρμονη ροή αγάπης και θεραπευτικής ενέργειας από μια πηγή πάνω από την κορυφή του κεφαλιού σας.  Ανοίξτε το πάνω μέρος του κεφαλιού σας και αφήστε την αγάπη και την θεραπευτική ενέργεια να εισχωρήσουν στο σώμα σας, να γεμίσουν το σώμα σας και να πλημμυρίσουν την καρδιά σας σε σχέση με αυτόν τον άνθρωπο.
3.     όταν νιώσετε ότι αυτό ολοκληρώθηκε, αν είναι απαραίτητο ή δυνατό, συζητήστε με αυτόν τον άνθρωπο, συγχωρήστε τον και ζητήστε του να σας συγχωρήσει.
4.     αφήστε αυτόν τον άνθρωπο και δείτε τον να απομακρύνεται.  Καθώς φεύγει, κόψτε το νήμα που ενώνει τους δυο σας (εάν θέλετε).  Αν εργάζεστε με μια τωρινή σημαντική σχέση, τότε αφομοιώστε το άτομο μέσα σας.
5.     κάντε το ίδιο με κάθε άνθρωπο της ζωής σας, με τον οποίο έχετε μια μη ολοκληρωμένη ή μη ευθυγραμμισμένη σχέση.
6.     ο τελικός έλεγχος είναι να μπορείτε να δείτε ή να σκεφτείτε αυτά τα άτομα χωρίς να νιώθετε κανένα αρνητικό συναίσθημα.  Αν εξακολουθείτε να νιώθετε αρνητικά συναισθήματα, τότε  κάντε και πάλι τη διαδικασία.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ‘‘HO’ OPONOPONO’’
Αγαπητέ ….
Σου ζήτω συγγνώμη για ότι μπορεί να υπάρχει μέσα μου, στο υποσυνείδητο μου ή ακόμα και στο αιτιατό σώμα μου, τώρα ή από το παρελθόν που μπορεί να έλκει αυτή την συμπεριφορά από σένα ή να συμβάλει στην πραγματικότητα αυτή.
Σε ελευθερώνω από την ανάγκη να είσαι έτσι για δική μου εξέλιξη.
Σε αγαπώ και θέλω να είσαι καλά.
Θεέ μου!
Ευχαριστώ που εξαφανίζεις από μέσα μου όλες τις μνήμες, τάσεις, προγραμματισμούς, συναισθήματα ή πεποιθήσεις που μπορεί να έλκουν ή  να συμβάλουν στη δημιουργία μιας τέτοιας συμπεριφοράς ή κατάστασης και άφησε όλα αυτά να διαλυθούν μέσα στο φως της αγνής συνειδητότητας.



http://blog.mrfire.com/healing-with-hooponopono/









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου