19 Απρ 2012

Ελευθερία και αγάπη πάνε μαζί

Ο φιλόσοφος Τζίντου Κρισναμούρτι κάνει τον εξής συλλογισμό σχετικά με το τι σημαίνει να αγαπάς πέρα από τη συμφεροντολογική ανταλλαγή συναισθημάτων –εγώ σου δίνω αυτό, εσύ μου δίνεις εκείνο- και τον αγώνα για εξουσία :

«Ελευθερία και αγάπη πάνε μαζί. Η αγάπη δεν είναι αντίδραση. Αν σε αγαπώ επειδή με αγαπάς, πρόκειται για καθαρό εμπόριο, για κάτι που μπορεί να το αγοράσει κανείς στην αγορά. “Αγαπώ” δε σημαίνει να ζητώ κάτι ως αντάλλαγμα, ούτε καν να νιώθω πως δίνω κάτι. Μόνο μια τέτοια αγάπη μπορεί να γνωρίσει την ελευθερία… Όταν βλέπεις μια πέτρα ακονισμένη σε έναν δρόμο γεμάτο από ξυπόλητους διαβάτες, την απομακρύνεις όχι επειδή σου το ζητούν αλλά επειδή λυπάσαι τον άλλον. Δε σε νοιάζει ποιος είναι και ποτέ δε θα τον γνωρίσεις. Το να φυτέψεις ένα δέντρο και να το φροντίσεις, το να κοιτάζεις το ποτάμι και να χαίρεσαι την πληρότητα της γης… για όλα αυτά απαιτείται ελευθερία και για να είσαι ελεύθερος πρέπει να αγαπάς».

Η ελευθερία αυτή είναι που επιτρέπει σε δύο πρόσωπα να αγαπηθούν χωρίς πειθαναγκασμούς, αλλά κι αυτή επίσης που βρίσκεται πίσω από τη συμπαντική αγάπη: μια γενναιόδωρη στάση του ατόμου προς τον κόσμο. Δίνει μόνο για την ευχαρίστηση να δώσει, χωρίς να περιμένει τίποτα ως αντάλλαγμα ούτε καν αναγνώριση.!!!

2 σχόλια:

  1. Υπέροχη ανάρτηση!!!!
    Βουτηγμένη στην αλήθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστούμε για τα όμορφά σου σχόλια!!! Σου στέλνουμε την αγάπη μας, Aurangel!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή